dijous, 25 de març del 2010

París

Una tarda de finals d’Agost. Plou. El xipolleig de les gotes de pluja damunt del Sena es barregen amb el monòton soroll de les maletes al arrossegar-les pel paviment mullat. Ell torna la vista enrere. Les gotes de pluja l’hi rellisquen pel cabell cap a la cara, com si plorés. S’eixuga el rostre amb el braç lliure, com si volgués desprendre’s d’una llàgrima inoportuna. La majestuositat de la Nostra Senyora l’hi dona la esquena, mig amagada entre la boira i la pluja. Es queda allà de peu, quiet i palplantat. L’hi dol deixar París. No n’ha tingut prou de la ciutat, i no sap quan podrà tornar. Tantes coses que ha vist, i tantes que l’hi manquen per veure. París l’ha tornat a enlluernar, com la primera vegada. S’hi vol quedar una estona mirant, admirant (potser per última vegada) aquella església que es el cor de París, que les ha vist de tots colors, i que encara aguanta impertèrrita en front dels homes i del temps. La seva silueta es reflexa, ondejant, en les aigües brutes del riu, con dient au revoir, ens tornarem a veure. Ella trenca el moment, donant-li pressa. La Gare d’Austerlitz queda lluny encara, i el tren no espera. Es tard i vol ploure. De fet, ja fa estona que plou.

dimecres, 24 de març del 2010

Ballen

Ballen. Els amants ballen. Damunt de la sorra calenta i mullada de la platja. Sota el sol esmorteït de la tarda. Estoicament flanquejats pels seus fidels servidors. Ella, descalça, contorneja sensualment el seu vestit flamejant sobre el negre impecable d’ell. Ballen sense música, sense cadència. El vent amenaça pluja. Com també amenaça en fer volar els fràgils paraigües més enllà de la blanca escuma de la maror, mentre omple de diminuts i molestos granets d’arena en els ulls de la jove cambrera, qui fa veritables esforços per que no voli el seu delicat capell. Però ells ballen. Ballen sense que els importi res més. Ballen sota el sol, sota el vent i sota la pluja. Ballen fins que no puguin més. Fins que no tinguin més força. Fins que caiguin a terra, defallits i esgotats. Per que mentre ballin, hi haurà amor. I mentre hi hagi amor, hi haurà vida. Vida per tots dos. Vida pels amants que ballen. Ballen, i res més.

dimarts, 23 de març del 2010

Tempus Fugit

On es pot comprar temps? El venen? On? Necessitem més temps per a descansar, per a no fer res, o per a fer-ho tot. Per escoltar música, o per tocar-la. Per anar al cinema, al teatre, als museus, a les exposicions, a les festes al carrer, a pendre una cervesa en una terrasseta, a anar de botigues, anar de rebaixes, a escoltar el mar... o per no anar enlloc. Per dormir, per somiar. Per passejar per la platja una tarda d’hivern. Per veure sortir el sol i també com es pon. Per preguntar-l’hi a la lluna per què surt cada nit, i on s’amaga quan es nova. On es pot comprar? On va el temps que es perd? On es tot l’or que es el temps? Es pot canviar or per mes temps?

Fa temps que ens manca temps. Els caps de setmana s’esvaeixen ràpidament i quan et vols adonar ja es diumenge al vespre, i t’has de enfrontar a cinc dies llarguíssims fins que no torni el proper cap de setmana. Qui mesura el temps? Per què el temps passa més ràpid quan t’ho passes bé? Per què falta tant de temps quan vols que una cosa arribi de pressa? I per què arriba tant de pressa quan no vols que arribi?

El temps es tenaç, eficaç i exacte, encara que s’avanci o s’endarrereixi. Però també es cruel, despietat i implacable. Et dona temps per adonar-te’n quan temps et manca, i et fa perdre el temps buscant temps on sigui, quan ja no tens temps de recuperar el temps perdut.

Serem més feliços en el moment en el que el temps no importi, per què ell mateix s’haurà oblidat del rellotge.


dilluns, 22 de març del 2010

Petits Plaers Quotidians

Divendres. Un croissant acabat de fer. Un cafè amb llet. Poc cafè i més llet. Un suc de taronja acabat d’esprémer. El diari. Als altaveus, la veu de Mick Hucknall desgranant melancòlicament So not over you. A fora, una temperatura més que agradable i el sol inundant tímidament el matí. Vint i pico minuts per endavant. Simple pleasures.

dijous, 18 de març del 2010

El Primer

Sortim de la foscor i la sobtada llum ens fa mal als ulls. Acostumats a l’escalfor sentim fred. Ens fan mal i els pulmons, adormits, esclaten violentament i ens fan plorar. Ens volteixen i ens remenen sense miraments. Ens purifiquen sota l’aixeta amb aigua freda. Es una declaració oberta de la realitat més pura i dura, la primera d’un seguit, i potser la més demolidora i brutal: hem vingut a aquest món a patir. Res més.

dimarts, 16 de març del 2010

Sea of Love

Drowning in the Sea of Love
where everyone would love to drown.

Stevie Knicks
Sara